Skip to main content

انواع عایق حرارتی ( معرفی بهترین عایق حرارتی در ساختمان )

|

عایق حرارتی چیست

در دنیای مدرن، با افزایش آگاهی نسبت به مسائل محیط زیستی و تأکید بر بهینه‌سازی مصرف انرژی، استفاده از عایق‌های حرارتی به یکی از مهم‌ترین جنبه‌های طراحی ساختمان‌ها و تأسیسات صنعتی تبدیل شده است. عایق‌های حرارتی، موادی هستند که جریان حرارت را محدود می‌کنند و به ما اجازه می‌دهند تا دمای محیط‌های مختلف را کنترل کرده و در مصرف انرژی صرفه‌جویی نماییم. این مقاله به بررسی این پرسش اساسی می‌پردازد که عایق حرارتی چیست؟ با ما در ادامه این مقاله از گروه نانو آکسون همراه باشید.

 

عایق حرارتی چیست؟

با گذر زمان و پیشرفت تکنولوژی، لزوم ساخت سازه‌های سبک‌تر و در پی آن کاهش ضخامت جداره‌های دیواری، عایق بندی آن‌ها برای حفظ گرما و کاهش هزینه‌های سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی امری ضروری برای ساختمان‌ها تلقی می‌گردد.

به طور عمومی عایق حرارتی، پوششی است که جهت جلوگیری از انتقال و هدر رفت گرما در ساختمان‌ها و صنایع مختلف کاربرد دارد.

گرما به طور کل به سه طریق انتقال می‌یابد:

  •  رسانش
  •  همرفت
  •  تابش

رسانش، انتقال گرما از جسمی به جسم دیگر می‌باشد به بیان ساده‌تر گرما از جایی سردتر به جایی گرم‌تر در این روش منتقل می‌شود، این انتقال در زندگی روزمره ما بسیار ملموس است. همرفت، انتقال گرما در یک محیط سیال است و یکی از واضح‌ترین مثال‌های آن انتقال گرما در بدن انسان از طریق جریان خون است.

از سوی دیگر انتقال گرما به روش تابش از طریق امواج الکترومغناطیس اتفاق می‌افتد که می‌تواند حتی در خلأ رخ دهد، انتقال گرما از خورشید به سیاره زمین بارزترین مثال از این نوع انتقال گرما است. همان‌طور که پیداست عایق‌های حرارتی جهت کاهش انتقال گرما به روش رسانش توسعه‌یافته‌اند.

وظیفه اصلی عایق حرارتی این است که با کاهش ضریب رسانش حرارتی، انتقال گرما را از طریق رسانش کاهش دهد.

عایق‌های حرارتی در ساختمان موجب جلوگیری از هدر رفت انرژی و حفظ گرمای ساختمان به‌خصوص در فصول سرد می‌شوند. همچنین این عایق‌ها در صنایع موجب حفظ دمای مواد و تجهیزات به خصوص می‌شوند.

این مواد جهت عایق کاری سقف، کف و لوله‌ها در ساختمان و حتی به عنوان روشی برای عایق کاری پنجره ها مورداستفاده قرار می‌گیرند. از طرفی در صنایع، برای عایق‌کاری دیگ‌ها، لوله‌ها، تجهیزات و مخازن استفاده می‌شوند.

این عایق‌ها در حمل‌ونقل برای عایق‌کاری دارو و مواد غذایی و دیگر مواد حساس به دما استفاده می‌شوند. همچنین در مصارف کشاورزی این مواد جهت عایق‌کاری گلخانه‌ها و مرغداری و سایر ساختمان‌های کشاورزی مورداستفاده قرار می‌گیرند.

 

تماس با مشاوران نانو آکسون

 

ویژگی عایق حرارتی مناسب

 

عایق حرارتی در ساختمان

 

— مقاومت حرارتی بالا

عایق حرارتی مناسب باید دارای مقاومت حرارتی بالایی باشد که نشان‌دهنده توانایی ماده در مقاومت در برابر جریان حرارت است. هرچه مقاومت حرارتی بالاتر باشد، عملکرد عایق‌بندی بهتر است.

— ضریب انتقال حرارت پایین

ضریب انتقال حرارت نشان‌دهنده میزان انتقال حرارت از طریق عایق حرارتی ساختمان است. یک عایق حرارتی خوب باید دارای ضریب انتقال پایینی داشته باشد تا از اتلاف انرژی جلوگیری کند.

— مقاومت در برابر رطوبت

مقاومت در برابر رطوبت نیز یکی از ویژگی‌های کلیدی است. عایق‌ها نباید آب را جذب کنند زیرا رطوبت می‌تواند منجر به کاهش مقاومت حرارتی و افزایش احتمال رشد کپک و قارچ شود. یکی از راه های جلوگیری از ورود رطوبت استفاده از گچ نانو ضد آب میباشد. 

— دوام و طول عمر

عایق‌های حرارتی باید بتوانند برای مدت زمان طولانی، بدون نیاز به تعویض یا تعمیر، عملکرد خود را حفظ کنند. آنها باید در برابر فرسودگی، تغییر شکل و تخریب ناشی از عوامل محیطی مقاوم باشند.

— محافظت در برابر آتش

یک عایق مناسب باید دارای خصوصیات ضد حریق باشد و در صورت وقوع آتش، نرخ انتشار شعله و دود کمی داشته باشد.

— سازگاری با محیط زیست

عایق‌های ایده‌آل باید از موادی ساخته شوند که کمترین تأثیر مخرب را بر محیط زیست داشته باشند. این مواد باید قابل بازیافت باشند و در تولید آنها از کمترین میزان مواد شیمیایی مضر استفاده شود.

— سهولت در نصب و نگهداری

عایق‌های خوب باید طوری طراحی شوند که نصب آنها آسان و بدون نیاز به ابزارهای خاص یا فرایندهای پیچیده باشد. همچنین، نباید نیاز به نگهداری مکرر داشته باشند.

— هزینه کارایی

در نهایت، اقتصادی بودن یک عایق حرارتی ساختمان از نظر هزینه‌های اولیه و درازمدت از اهمیت بالایی برخوردار است. عایق‌های مناسب باید هزینه‌های مربوط به خرید، نصب، و نگهداری را به حداقل برسانند و در عین حال بازدهی انرژی را به حداکثر برسانند.

 

حتما بخوانید: سقف وافل چیست

 

انواع عایق حرارتی در ساختمان

 

انواع عایق حرارتی ساختمان

 

عایق حرارتی در ساختمان انواع مختلفی دارند که در ادامه به طور مختصر به آن‌ها خواهیم پرداخت :

 

— عایق حرارتی نانو

عایق حرارتی نانو یکی از پیشرفت‌های مدرن در زمینه عایق‌بندی است که با بهره‌گیری از فناوری نانو، مزایای بسیاری را به همراه دارد. این عایق ها یک نوع ماده عایق‌بندی مدرن است که با استفاده از فناوری نانو تولید می‌شود. این عایق‌ها به دلیل داشتن خواص منحصر به فرد نانومتری، قابلیت‌های عایق‌بندی فوق‌العاده‌ای از خود نشان می‌دهند.

مزایای عمده عایق حرارتی نانو شامل موارد زیر است:

  • سازگاری با محیط زیست و عدم ترک‌خوردگی
  • انعطاف‌پذیری بالا در دماهای مختلف
  • سبک‌وزن بوده و محل عایق‌کاری را سنگین نمی‌کند
  • خاصیت ضد قارچ و مقاومت در برابر نور خورشید
  • اجرای سریع و صرفه‌جویی در زمان
  • هزینه مقرون به صرفه و ارزان
  • غیر سمی بودن و قابلیت ترمیم
  • قابلیت اجرا در ضخامت‌های مختلف​

 

— عایق‌های معدنی

این عایق‌ها از مواد با منشأ معدنی ساخته می‌شوند که از مثال‌های شاخص آن می‌توان به پشم سنگ ( در صورتی که با این عایق آشنایی ندارید در مقاله ” پشم سنگ چیست ” بیشتر در این باره توضیح داده شده است.)، پشم‌شیشه و پشم سرباره اشاره داشت.

 

— عایق‌های طبیعی

این عایق‌ها از مواد طبیعی مانند پشم گوسفند و پنبه ساخته می‌شوند و می‌توانند به عنوان عایق حرارتی سقف به خصوص در سقف‌های شیروانی قرار بگیرند.

 

— عایق‌های مصنوعی

این عایق‌ها از مواد مصنوعی مانند فوم پلی‌استایرن، فوم پلی‌اورتان و پلی ایزوسیانات ساخته می‌شوند.

 

 انواع عایق حرارتی

 

یکی از محصولات برجسته تولیدی ما در نانو آکسون رنگ عایق حرارتی است این رنگ عایق، یک کوپلیمر اکریلیک، مبتنی بر آب، مطابق با فناوری نانو تولید گردیده که پس از خشک‌شدن کاملاً در برابر رطوبت مقاوم می‌شود. پس از اعمال لایه اول، این محصول به یک سطح الاستیک تبدیل می‌گردد که در برابر انقباض، انبساط و تغییرات دما بسیار مقاوم است. علاوه بر عایق‌بندی حرارتی می‌تواند مقاومت مناسبی در برابر صدا، عوامل شیمیایی و اشعه ماورا بنفش از خود نشان دهد.

این محصول زیر مجموعه عایق‌های حرارتی مصنوعی است که طی سال‌ها تحقیق و توسعه و تلاش در آزمایشگاه شرکت آکسون توسعه‌یافته است. این محصول باعث جلوگیری از اتلاف انرژی در سازه‌ها شده و همچنین در صنایع باعث حفظ دمای موردنیاز می‌شود، این موضوع به‌خصوص در صنایع حساس بسیار حائز اهمیت است. این رنگ قابل‌اجرا با پیستوله، ایرلس، قلمو و غلطک است.

 

در پایان :

در نهایت باید گفت در دنیای امروزه که انرژی یکی از سرمایه‌های باارزش انسان‌هاست و تأثیری انکارناپذیر در زیست هر فرد روی این کره خاکی دارد باید در نظر داشت که حفظ و استفاده بهینه از آن یکی از مهم‌ترین وظیفه‌ای ما تلقی می‌گردد. در این راستا استفاده از عایق‌های حرارتی جهت جلوگیری از هدر رفت این گنجینه گران‌بها یکی از مسئولیت‌های مهم اجتماعی ما تلقی می‌گردد.



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *