مراحل گرفتن جواز ساخت | انواع جواز + نحوه محاسبه هزینه جواز ساخت
یکی از الزامات اصلی ساخت هر سازه ساختمانی در بخش های مختلف شهری و روستایی دریافت جواز ساخت میباشد، در واقع مالک به کمک این جواز میتواند اقدام به ساخت سازه در موقعیت مکانی مربوط بکند. در حال حاضر مجوز ساخت برای تمامی سازه های ساختمانی صادر میشود.
پروانه ساخت در واقع یک مجوز قانونی ساخت و بهره برداری جهت ساخت سازه شناخته شده، که شما به کمک این مجوز میتوانید به صورت قانونی سازه ساختمانی خود را بسازید. مراحل گرفتن جواز ساخت بر اساس سازه و موقعیت مکانی آن در نظر گرفته میشود، برای انجام هرگونه فعالیتی طی مراحل گرفتن جواز ساخت یک الزام به شمار میآید. در پاسخ به سوال جواز ساخت چیست؟ میتوان این گونه اشاره کرد، که این جواز در واقع باعث قانونی شدن فعالیت های مربوط به ساخت و ساز در محل میشود و از اهمیت بسیار بالایی برخوردار میباشد، پیش از هرگونه اقدامی نسبت به دریافت آن باید اقدام کنید.
جواز ساخت چیست؟
از دغدغه های اصلی افرادی که قصد ساخت و ساز و انجام فعالیت های ساختمانی را دارند، آشنایی با مفهوم جواز ساخت چیست؟ قطعا میباشد، در واقع یک پروانه رسمی صادر شده از شهرداری میباشد، که فرد به کمک آن میتواند در چهارچوب قوانین و استانداردهای از پیش تعیین شده فعالیت های مربوط به ساخت و ساز را انجام دهد. جواز ساخت برای کوچک ترین فعالیت ساختمانی نیز باید دریافت شود، در صورت عدم دریافت این جواز فعالیت های شما در خصوص ساخت و ساز در مکان های مختلف غیر قانونی تلقی میشود و حتی دولت در صورت این که فرد اقدام به دریافت جواز نکند.
معمولا اقدام به تخریب سازه نیز میکند، جواز یا همان پروانه ساخت معمولا به اسم مالک صادر میشود و شما به کمک این جواز میتوانید فعالیت های ساختمانی را به شیوه ای نوین و اصولی انجام دهید. اگر فعالیت هایی که شما جهت ساخت و ساز در یک مکان اجرا میکنید، غیر قانونی باشد، مراجع ذیصلاح و نظارتی اقدام به توقف عملیات ساختمانی میکنند، در صورتی که شما دوباره روند قانونی لازم را طی نکنید، اقدام به ساخت و ساز در محل نمیتوانید بکنید.
جواز ساختمانی از لحظه ای که صادر میشود، تا مدت زمان دو سال اعتبار دارد و در صورتی که بعد از اتمام این مدت فعالیت های ساختمانی شما تمام نشده باشد، باید نسبت به دریافت دوباره پروانه ساخت در اولین گام اقدام کنید.
معرفی انواع مجوز ساخت
در حال حاضر نهادهای نظارتی در این بخش خصوصا شهرداری تدابیر خاصی را همیشه در نظر میگیرد، بدین منظور مجوز ساخت در انواع مختلفی صادر میشود. هر یک از مجوزهای ساخت صادر شده دارای اعتبار متفاوتی هستند و هر یک اجازه و دسترسی انجام برخی از فعالیت های خاص را به مالک میدهند، شما بر اساس پارامترهای تعیین کننده، باید اقدام به دریافت مجوز ساخت رسمی کنید، اما در این بین توجه داشته باشید، که مجوز ساختی که شما دریافت کرده اید، کاملا مرتبط با نوع فعالیت شما است.
انواع مجوز ساخت رسمی که شما در حال حاضر میتوانید نسبت به دریافت آن ها اقدام کنید، شامل موارد زیر هستند:
-
پروانه ساختمانی
این پروانه از جانب شهرداری در اختیار مالک قرار داده میشود، این مجوز برای انجام هرگونه ساخت و ساز در محل میتواند مورد استفاده قرار بگیرد و پروانه ساختمانی به نام مالک صادر میشود، مدت زمان لازم برای دریافت این پروانه بسیار کوتاه میباشد.
-
جواز اضافه اشکوب
اگر پس از اتمام فرایند ساخت و ساز در محل قصد اضافه کردن طبقات به تعداد معینی را دارید، شما باید این جواز مربوط را دریافت کنید، به کمک این مجوز میتوانید در محل ساختمان تعداد طبقات را بیشتر افزایش دهید.
-
جواز تبدیل
گاهی اوقات مالک ترجیح میدهد، یک واحد مسکونی مجزا را به دو واحد مسکونی مستقل تبدیل کند، برخلاف تمامی باورهای اشتباه دریافت چنین جوازی جهت این امر یک شرط اساسی به شمار میآید.
-
جواز تعمیرات ساختمانی
ایجاد تغییرات در سازه ساختمانی مستلزم دریافت مجوز میباشد، در غیر این صورت شما فعالیت قانونی نداشته و باید پاسخگوی مراجع مربوط باشید.
-
تمدید جواز ساخت
مدت زمان اعتبار هر پروانه ساختی که صادر میشود اغلب دو سال است، پس از اتمام این مدت زمان شما باید نسبت به تمدید دوباره آن اقدام کنید تا با مشکل خاصی مواجه نشوید، مراحل قانونی مربوط به تمدید جواز ساخت بسیار کوتاه و راحت میباشد.
-
ابطال جواز ساخت
گاهی اوقات مالک بر اساس خواسته و نیاز خود درخواست ابطال جواز یا پروانه را دارد، تحت چنین شرایطی مالک باید نسبت به ابطال جواز دریافت شده در اسرع وقت اقدام کند، ابطال جواز ساخت در صورت عدم ادامه فعالیت های ساختمانی یک شرط است.
-
جواز تغییر نقشه
گاهی اوقات در مراحل مختلف ساخت و ساز تصمیم مبنی بر این میشود، که تغییر نقشه انجام بگیرد، در این شرایط نقشه جدید جهت دریافت جواز طراحی شده و پروانه قبلی ابطال و جواز جدید برای تغییر نقشه صادر میشود.
مدارک لازم برای گرفتن جواز ساخت
شما برای دریافت جواز از جانب نهادهای نظارتی باید مدارک لازم را در اختیار داشته باشید، این نهادهای کشوری با بررسی مدارک شما پروانه یا مجوز ساخت را صادر میکنند، یکی از مدارک مورد نیاز جهت دریافت چنین جوازی برگ تعهد نظارت میباشد، که در مراحل اولیه مورد بررسی قرار میگیرد. از دیگر مدارک مورد نیاز جهت دریافت جواز ساخت میتوان به برگ تعهد محاسب و نقشه سازه اجرایی اشاره کرد، که همیشه نقشه سازه توسط پارامترهای مختلف بررسی میشود، تا سازگاری کاملی با قوانین حاکم داشته باشد.
در قالب یک فرم از کارفرما یا مالک تعهد گرفته میشود و همچنین این فرم باید به همراه امضا نزد یکی از دفاتر رسمی کشوری باید به ثبت برسد. تمامی فیش های پرداختی مربوط به عوارض و نوسازی در سال جاری باید حتما پرداخت شوند، جواب نامه های مربوط باید از اداره آب، بیمه، برق و گاز خانه باید دریافت شده و در نهایت اصل و کپی سند مالکیت را باید به همراه داشته باشید، جواز حتما باید توسط مالک دریافت شود و حضور مالک در تمامی مراحل بسیار مهم و ضروری است.
صفر تا صد مراحل گرفتن جواز ساخت
شما برای گرفتن مجوز ساخت باید مراحل مختلفی را یکی پس از دیگری طی کنید، تا در نهایت تاییدیه لازم را از نهادهای مربوط دریافت کنید، مراحل گرفتن جواز ساخت حتما باید توسط مالک انجام شود. در تمامی مراحل شما باید تاییدیه های مربوط را دریافت کنید، تا در نهایت جواز به شما تعلق بگیرد.
- اولین گام جهت دریافت پروانه ساخت تشکیل پرونده میباشد، پرونده شما باید در شهرداری حتما جهت دریافت جواز ساخت تشکیل شود،
- سپس دستور صدور بازدید از محل صادر میشود و کارشناسان شهرداری جهت بازدید به محل مراجعه میکنند، تا اطلاعات مربوط را تطبیق دهند.
- در گام بعدی گزارش کارشناسان فنی نتیجه نهایی را اعلام میکنند و سپس شما باید کاربری ملک را به عنوان مالک تعیین کرده، شهرداری بر اساس بافت منطقه کاربری ملک را بررسی میکند، تا هیچ گونه مشکلی در آینده به وجود نیاید.
- در ادامه دستور نقشه سازه صادر میشود، شما باید حتما یک نقشه کلی و جامع از سازه خود داشته باشید و آن را در اختیار شهرداری قرار دهید، شهرداری طول، عرض و ارتفاع سازه را از بخش های مختلف بررسی میکند.
- سپس طراحی نقشه نهایی صورت میگیرد، تا با تمامی قوانین حاکم همخوانی داشته باشد، در گام بعدی شما باید نسبت به پرداخت عوارض مربوط در سال جاری اقدام کنید، این عوارض معمولا به حساب شهرداری واریز میشود و فیش آن در پرونده قرار داده میشود.
- سپس تمامی مدارک پیش نویس باید تعیین شوند، در این مرحله مهندس ناظر تعیین شده و فرم مربوط نیز حتما باید پر شود، برای دریافت و ثبت این مراحل باید به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کنید.
در مجموع تمامی مدارک دریافتی در دفاتر پیشخوان دولت به ثبت رسمی میرسند و در نهایت پروانه شما چاپ میشود، شما به کمک این پروانه میتوانید فعالیت های ساختمانی خود را آغاز کنید.
نحوه محاسبه هزینه جواز ساخت
یکی از نکات بسیار مهم و ضروری که در خصوص مجوز ساخت همیشه ذهن افراد را به خود درگیر میکند، هزینه های مربوط به دریافت چنین جواز و پروانه ای میباشد. شما به کمک روش های مختلف میتوانید هزینه های مربوط به دریافت جواز را تخمین بزنید و در نهایت پروانه ساخت را دریافت کنید، نحوه محاسبه این هزینه بسیار راحت و آسان میباشد. یکی از عوامل مهم در تعیین هزینه های جواز ساخت عوارض شهرداری در سال جاری میباشد، که شما به کمک یک فرمول ساده میتوانید این هزینه را برآورد کنید، فرمول عوارض زیربنا به صورت زیر است:
عوارض زیربنا= ( قیمت منطقه ای × (۲۰ × تعداد پارکینگ تامین شده) – مساحت خالص زیربنا) × ضریب)
برای محاسبه عوارض صدور پروانه ساختمانی باید مساحت کل زیربنا را در زیربنا مورد تقاضا کاربر و تعداد کل واحدهای مسکونی را در ۱۰۰ ضرب کرده و عدد به دست آمده را در قیمت منطقه ایی و ضریب دوباره ضرب کنید. به کمک این دو فرمول تا حدودی میتوانید هزینه های مربوط به مجوز ساخت را تخمین بزنید.
نتیجه گیری
دریافت مجوز ساخت برای انجام هرگونه فعالیت ساختمانی یک ضرورت به شمار میآید و حتما شما باید در زمان مناسب اقدام به دریافت این مجوز کنید. البته برای دریافت این پروانه باید مدارک لازم را به همراه داشته باشید و حتی مراحل مربوط را به صورت پله ای طی کنید.
هزینه ای که شهرداری از شما بابت چنین مجوزی دریافت میکند، بر اساس هر ملک و متراژ آن متغیر میباشد و شما باید به این نکته توجه کنید.