Skip to main content

کاربردهای وال پست چیست؟ ( انواع وال پست کدام‌اند؟ )

|

وال پست چیست

چنانچه می‌خواهید ساختمانی داشته باشید که در مقابل باد، زلزله و… استقامت بالایی داشته باشد بایستی با وال پست کار کنید که به وادار هم معروف است. یکی از عمده ترین مسائلی که در زمان ساخت یک سازه بایستی همیشه به آن توجه شود استقامت ساختمان در قسمت های متنوع است. وادار تاثیر بسزایی در اعمال و حفظ مقاومت سازه دارد. در حال حاضر بکارگیری این سازه در ساختمان سازی، از ملزومات به حساب می‌آید. چرا که به صورت چشمگیری از ایجاد حوادث و اتفاقات ناخوشایند در آینده ممانعت به عمل می‌آورد.

بدین جهت اغلب از ضرورت و شیوه اجرا، اقسام متنوع آن و… برای هر شخصی که دستی در ساختمان سازی دارد، ضروری به چشم می‌آید. اینکه وال پست چیست و چه کارایی دارد من جمله نکات مهمی هستند ‌که بایستی به آنها توجه شود.

 

وال پست چیست؟

در بیانی ساده می‌‎توان وال پست را گونه ای محافظ دانست که با انتقال توان وارده به دیوارها به چارچوب سازه، سبب استقامت هر چه بیشتر دیوار ها می‌شود. وادار گونه ای کلاف می‌باشد که سبب اعمال ارتباطی اثر بخش میان دیوار و اسکلت می‌شود. بدین ترتیب با بروز اتفاقاتی چون زلزله دیوار به آسانی دستخوش ریزش نمی‌شود.

همانطور که دیوار ها یکی از بخش های اصلی ساختمان به حساب می‌آیند، مقاوم سازی ساختمان می‌تواند تاثیر بسزایی در مقاوم سازی کل ساختمان داشته باشد این نقش بر دوش وادار می‌باشد. در طول سال های اخیر اقسام متنوعی به بازار وارد شده‌اند که هر یک شامل خصوصیات خاص با نرخ های متفاوتی می‌باشند.

همان گونه که قبلا هم به آن اشاره شد وادار نقش مقاوم سازی دیوار و در نهایت مقاوم سازی سازه را برعهده دارد. به صورت صحیح تر می‌توان بیان کرد وادار ها، دیوار ها را به اسکلت اصلی سازه وصل می‌کنند. بدین جهت با بروز حوادثی چون زلزله، فشار بزرگ وارد شده بر دیوار، به اسکلت هم منتقل می‌شود و بدین ترتیب دیوار ها به صورت چشمگیری سالم باقی می‌مانند. به بیان دیگر می‌توان گفت وادار، سبب هماهنگی و یکپارچگی هر چه بهتر دیوار می‌شود و بدین صورت آن را در مقابل زلزله مستحکم می‌سازد.

 

کاربردهای وال پست

نقش مهم و اصلی وادار، پخش درست نیرو های وارد شده به دیوار می‌باشد. با این حال کاربرد وادار را می‌توان در چند مورد زیر خلاصه نمود:

  • کارایی این سازه در بخش پایانی سالن های صنعتی یا فریم هایی که دهانه بسیار دارند و در پایان آن ها دیوار قرار می‌گیرد، موثر می‌باشد.
  • در اجرای اقسام دیوارها و تیغه های ساخت و سازهای متنوع
  • جهت متصل نمودن دیوار به ستون
  • از دیگر کاربرد این سازه می‌توان به متصل نمودن دیوارها به سقف و کف اشاره نمود.

البته برای افزایش ایمنی می‌توانید از سقف های وافل نیز استفاده کنید، جهت کسب اطلاع از اینکه سقف وافل چیست و انواع آن کدام‌اند، پیشنهاد می‌کنیم مقاله دیگر ما را از دست ندهید!

انواع وال پست

 

 

معرفی انواع وال پست

در مجموع وال پست به ۲ گروه افقی و قائم تقسیم می‌شوند. همانطور که این دو گروه عمده ترین انواع وادار می‌باشند که در ایران معروف می‌باشند.

 

مدل قائم

یکی از انواع وال پست، مدل قائم می‌باشد. واقع گیری این محصول در دیوار به شکل قائم و موازی با ستون یا بخش های دیگر می‌باشد. این محصول به صورت H می‌باشد و به علت شکل مناسبی که دارد مصالح متنوع چون بلوک و آجر بدون مشکل و راحت تر داخل آن قرار می‌گیرند. ساخت از ۲ یا ۴ نبشی احتمال کنترل و مهار دیوار از بیرون را به راحتی مقدور می‌سازد. از جمله اقسام وادار قائم می‌توان به وادار میانی و نوع کناری آن اشاره نمود.

 

مدل افقی

از دیگر نمونه ها می‌توان به وادار افقی اشاره نمود. از این وادار جهت کم کردن ارتفاع آزاد دیوار استفاده می‌شود. این محصول به صورت مطلوبی سبب جدا سازی دیوار از قاب می‌شود. از وظایف دیگری که بر عهده این وادار گذاشته شده می‌توان به حفاظت از تیرک ها اشاره نمود. این تیرک ها بایستی با ستون بیشتر از یک متر فاصله داشته باشند، وگرنه امکان دارد تیر در قسمت مفصل تغییر حالت دهد.

به عقیده ناظر مسئول پروژه می‌توان تلفیق وال پست افقی و عمودی را بکار برد. در این وضعیت به این محصول وادار ترکیبی گفته می‌شود. مدل ترکیبی می‌تواند هماهنگی و یکدستی بیشتری برای ساخت و ساز به همراه داشته باشد، البته چنانچه به صورت صحیح بکار برده شود.

اقسام دیگری هم از این وادار موجود است که مطابق مصالح سازنده طبقه بندی شده اند. من جمله اجزای این گروه می‌توان وادارهای بتن آرمه و فلزی را نام برد.

اجرای وال پست

 

الزامات قانونی استفاده از وال پست چیست؟

طبق قانون استاندارد 2800 که در سال 96 ویرایش شده است، استفاده از این لوازم ضروری ست، مطابق با بندهای مختلف این قانون، دیوارهایی که ارتفاع بیش از 1.8 متر دارند باید به خوبی مهار شوند. همچنین قوانین زیر باید رعایت شود:

  • حداکثر طول دیوارهای غیر سازه ای نباید بیش از 6 متر باشد یا از 40 برابر ضخامت آن بیشتر شود.
  • اگر پیشفرض را کف در نظر بگیریم، حداکثر ارتفاع دیوار غیر سازه ای از کف 3.5 متر است.
  • لبه تمام دیوارهای قائم غیر سازه ای باید مهار شوند.

 

نحوه اجرای وال پست

سوالی که امکان دارد برای هر کس پیش آید این است که شیوه اجرای وادار به چه صورت است؟ این دیوار به شیوه های متنوعی، ولی بیشتر به شکل تیر و ستون طراحی و اعمال می‌شوند. اگر چه وادار قائم در مواقعی که دهنه شما عظیم باشد از بالای تیر طبقه پایین به بخش قسمت پایینی تیر طبقه بالا در دهنه جوش داده می‌شود. به جهت اینکه این اجزاء محافظ به صورت مطلوبی کار کنند ضروری است که اعضاء آنها به صورت مناسب و به شیوه کاملا تخصصی انجام شوند. استفاده از پوشش های ضد حریق نیز می‌تواند کمک زیادی به حفظ ایمنی سازه هایتان داشته باشد، جهت اطلاع از قیمت پوشش ضد حریق فقط کافی ست با شماره 02147631000 تماس حاصل فرمایید.

 

 

 

در این صورت در زیر نحوه اجرای وال پست را به شیوه قدم به قدم نام خواهیم برد:

  • در آغاز و در مرحله نخست جوشکار مطابق پروژه های اجرایی آغاز به ساختن آن توسط دوبل نبشی ۶ و سپری می‌کند.
  • پس از تولید شدن وادار، در قدم بعدی اقدام به نصب، راه اندازی و جوشکاری آن ها در مکان مورد نظر می‌کنند.
  • در گام پایانی هم پس از نصب آن ها آغاز به اجرای دیوار می‌کنند. چنانچه شکستگی بسیاری در دیوار موجود باشد که احتمال ایجاد خطا را افزایش می‌دهد بایستی توسط یک نقشه بردار متبحر به اجرای نواحی شکستگی های دیوار مبادرت ‌کنند.

 

حتما بخوانید: کاشت میلگرد

 

نکات مهم در اجرای وال پست

به بعضی از نکات اجرای وال پست توجه نمایید:

  • دو طرف این وادار قائم بایستی به نوعی مناسب در سقف و کف قرار داده شوند. به منظور این کار می‌توان پیش از بتن ریزی درون قالب ها پلیت قرار دهید و پس از پایان بتن ریزی این پلیت ها را برای جوشکاری بکار برد. یا اینکه می‌توان با انکر بولت مبادرت به واقع گیری پلیت در تیر ها و ستون ها نمود و آن را جهت اتصالات وادار بکار برد.
  • گوشه عمودی تیغه ها نباید آزاد باشد.
  • ستونک می‌تواند از نوعی پروفیل، بتن آرمه یا چوب ایجاد شده باشد. چنانچه اندازه تیغه پشت بند حداقل ۱/۵ متر باشد از گوشه آن می‌تواند آزاد باشد.
  • نخست محل اوراق اتصال به سقف و کف را می‌توان براساس با جای انتخاب شده در نقشه ها تعیین کنید. بعد از نصب اوراق اتصال گونه ای فلز را به ورق پایینی و بالایی جوش دهید. در یک سو بهتر است بلوک کم وزن را به طور کامل و از سوی دیگر محل آن را از درون بلوک به وسیله اره ایجاد کنید. چنانچه وال پست در پهنای بلوک واقع گرفت و بلوک کمتر از ۱۵ سانتی متر ضخامت داشت، در این صورت می‌توانید مکان عبور وادار را ایجاد کنید. در حالت بعدی روی وادار را می‌توانید با توری کاور نمایید.
  • در هنگام نصب باید از وال مش ها استفاده کنید (اگر نمیدانید وال مش چیست مقاله دیگرمان را بخوانید) این ابزار می‌تواند در افزایش مقاومت سازه هایتان کمک بسزایی داشته باشد.
  • ریزه کاری های مربوط به اجرای وادار برای استحکام سازی سازه توسط اکیپ مشاور پروژه طراحی می‌شود. ولی در مجموع جهت ساخت آن، دو تا نبشی ۴ یا ۵ را توسط یک عدد میلگرد به پهنای دیوار می‌دوزند. سپس تمام اجزاء را ضد زنگ زده و توری مرغی می‌کشند. وادار در اسکلت فلزی معمولا توسط جوشکاری به تیر و ستون متصل می‌شود. همچنین وال پست در اسکلت بتنی با اتصال به صفحه فلزی و انجام جوشکاری، سبب مهار این صفحه می‌شود.
  • پیش از بتن ریزی تیر بتنی حتما باید در بالا و زیر تیر بتنی در مکان اجراء، بیس پلیت استفاده شود.
  • پیش از اجراء و جوشکاری وادار ها، اندازه داخلی محوطه سازه را باید اندازه گیری نمایید تا پس از اجرای دیوار چینی، مسئله ای پیش نیاید.
  • چنانچه بیس بیلت در تیر بتنی قرار داده نشود بایستی میلگرد داخل تیر مدنظر کار گذاشته شود و پروفیل به وادار جوش داده شود یا پلیت ها را به وسیله رول بولت به تیر ها از زیر و روی آنها متصل نمایید.

یکی دیگر از مواردی که لازم است درباره آن بدانید بتن ترمیم شونده است در واقع استفاده از مصالح ساختمانی ایمن و استاندارد می‌تواند ریسک بروز هر گونه حادثه ای را در آینده به حداقل برساند.

 

نتیجه گیری

وال پست چیست؟ وال پست وادار یکی از اجزاء غیر سازه ای در ساختمان به حساب می‌آید. نقش آن کنترل دیوار در مقابل نیرو های بیرونی حاصل از وزن خود می‌باشد. حتی از طرف دیگر سبب یکدستی و یکپارچگی در راستای دیوار می‌شود. وادارها معمولا در ساخت و ساز فولادی و بتنی کارایی دارند. ولی با ملاحظه به اهمیت ویژه نگهدارنده ها در ساخت و ساز، در ایران بکارگیری وادار رایج نیست. بدین علت که از سوی اجرا کنندگان طرح ساختمان سازی مطرح نبوده و شامل نقاط ضعف بسیاری است.

از لحاظ شکل دو گونه وادار قائم و افقی وجود دارد. در ساخت و ساز هایی با متریال بنایی از وادار بتنی و در ساخت و سازی که از اسکلت برخوردار است از مدل فلزی استفاده می‌شود.

در مجموع بکارگیری وادار به رعایت قوانین و شاخصه های اصولی وابسته به ساختمان سازی و حتی رعایت مسائل اصلی و عمده در زمان اجرای آن نیازمند است. چرا که این مسئله به وسیله طراحان و مهندسان مقدور و قابل اعمال است.



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *