دتکتور چیست؟ کاربرد + انواع دتکتور اعلام حریق
سیستم اعلام حریق با بهره گیری از انواع دتکتورها، میتواند در تشخیص زود هنگام موارد آسیب زا در آتش سوزی، موفق شود. از این رو جایگاه انواع دتکتور در عملکرد سیستمی اعلام و اطفاء حریق، بسیار مهم میباشد. از این رو آشنایی با انواع کارکرد و مشخصات ظاهری و فنی این محصولات، امری مهم و قابل توجه میباشد.
دتکتور چیست؟
افرادی که اقدام به نصب انواع سیستم اعلام و اطفاء حریق میکنند، با مشاهده قطعات و اقلام متعدد و منحصر به فرد این سیستم، سعی در افزایش آگاهی در این زمینه دارند. اولین سوال برای متقاضیان آن است که دتکتور چیست و چه کاربردی در سیستم های اعلام حریق دارد، جزو سوالات پرتکرار متقاضیان میباشد.
دتکتور با داشتن سیستم فنی منحصر به فرد، به عنوان یک گیرنده عمل مینماید. دریافت موارد حساس از محیط مورد نظر، وظیفه اصلی دتکتور میباشد. لذا نوع موارد حساسیت زا برای انواع دتکتورها، تعریف و بیان شده است. با این وجود میتوان به راحتی ساختار فنی این محصول را مورد بررسی قرار داد.
موارد حساس موجود در محیط میتواند در نوع گازی و نوری باشند. گاز و نور دو عامل مهم برای فعالیت سنسورهای دتکتورها میباشند که ترجیحا در دوز و مقدار معینی برای دتکتور، تعریف شده اند.
دتکتورها با آگاهی از گاز و شعله آتش زا در محیط، سنسورهای خود را فعال میکند. شروع به کار این محصول، آغاز عملیات سیستمی اعلام حریق را ممکن میسازد. دتکتور با ارائه پیام هایی با ساختار الکتریکی به کنترل پنل سیستم اعلام حریق، احتمال آتش سوزی را برای سیستم مدیریت بیان میکند. در این صورت طبق عملکرد سیستماتیک اعلام و اطفاء حریق، عملیات آگاه سازی افراد برای خاموش سازی حریق انجام میگیرد.
دتکتورها عموما در قسمت مرتفع مکان مورد نصب قرار میگیرند. این محصولات به علت اینکه در دریافت موارد حساسیت زا در آتش سوزی، با سرعت بیشتری عمل نمایند، در قسمت سقف و با دیوار مورد نصب قرار میگیرند.
در هنگام نصب، متراژ محیط و همچنین تعداد دتکتورهای به کار گرفته شده بسیار مهم میباشند. دتکتورها قابیلت دریافت علائم گازی و شعله ای را در متراژ محدودی دارا میباشند. از این رو با در نظر گرفتن متراژ داخلی محیط نصب، بهتر است تعداد معینی از دتکتور را در محیط نصب کرد.
این محصولات دارای میزان حساسیت متغیری می باشند که این میزان، سرعت تشخیص علائم آتش سوزی را منجر می گردند. کیفیت و برند تولیدی این محصولات، تاثیر بسزایی در کارکرد سیستم اعلام حریق دارد. از این رو اطمینان از عملکرد دقیق این محصول، میتواند نگرانی افراد را از سرعت تشخیص حریق توسط سیستم اعلام حریق کمتر نماید. اگر در رابطه با اینکه سیستم اعلام حریق چیست اطلاعی ندارید، مقاله دیگر ما را بخوانید.
معرفی انواع دتکتور اعلام حریق
دتکتورهای اعلام حریق با توجه به نوع علائم آتش سوزی، در دسته بندی های مختلف قرار داده میشوند. در این صورت استفاده از سیستم فنی خاص و متفاوت در تولید این محصولات، مهم میباشد.
دتکتورهای مورد استفاده در انواع سیستم اعلام حریق متعارف و آدرس پذیر در نوع گازی، شعله ای، حرارتی و دودی میباشند.
-
دتکتور شعله
دتکتور شعله ای با تشخیص میزان نور حاصل از آتش، سنسورهای ارسال پیام را فعال مینماید. این محصول با داشتن سنسورهای گیرنده نوری، شعله آتش را در محیط تشخیص میدهد.
-
دتکتور گازی
دتکتور گازی از سنسورهای حساس به گاز برخوردار می باشد. با این حال دوز معینی از گازهای ریسکی را مانند دی اکسید کربن، نیترات و… در محیط سربسته و روباز تشخیص می دهد. این موضوع میتواند کارایی بالایی را در محیط های صنعتی و خانگی داشته باشد. تشخیص گاز نشت داده شده و یا کربن دی اکسید ناشی از خروجی های آبگرمکن و بخاری، توسط این محصول انجام میگیرد و از ریسک جانی و مالی جلوگیری به عمل میآورد. این محصول در محیط های آزمایشگاهی برای تشخیص موارد خطرزا در حین انجام انواع آزمایش های صنعتی و غیر صنعتی، بسیار کاربردی میباشد.
-
دتکتور دودی
دتکتور دودی مانند دتکتور گازی، دارای سنسورهای معینی می باشد که دوز معینی از دود را توسط گیرنده جذب میکند و منجر به روشن شدن سیستم اعلام حریق میشود. این محصول برای دود ناشی از سوختگی و آتش مناسب باشد که در محیط های مختلف تجاری، صنعتی و خانگی مورد استفاده قرار میگیرد.
-
دتکتور نوری
یکی از انواع دتکتورهای اعلام حریق دتکتور نوری میباشد نحوه کار این دتکتور به این صورت است که لازم است در حالت عادی این دتکتور از یک منبع تله نوری تشکیل شده است که در حالت عادی پراکندگی نور را تشخیص میدهد اما اساس کار دتکتور نوری چیست؟ این دتکتور در حالتی که نتواند نور را تشخیص دهد و دود حاصل از آتش سوزی باعث پراکنده شدن نور خواهد شد که در نتیجه دیود آن را حس کرده و فعال میشود.
-
دتکتور حرارتی
دتکتور حرارتی نمونه دیگری از دتکتورهای مهم و کاربردی سیستم اعلام حریق می باشد که به دمای محیط حساس است. افزایش دمای ناگهانی در فضای بسته، توسط این محصول تشخیص داده می شود و سبب ابلاغ پیام آتش سوزی به کنترل پنل میشود. این محصول با دتکتورهای گازی یا دودی، بهترین گیرنده برای سیستم اعلام حریق نصب شده در مراکز صنعتی و خانگی میباشند. در زمان آتش سوزی در کنار دتکتورها، استفاده از پوشش ضد حریق نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. برای استعلام قیمت پوشش ضد حریق میتوانید با شماره 02147631000 تماس بگیرید.
بهره گیری از انواع دتکتور اعلام حریق برای نصب در یک مکان، باید با تایید کارشناسان به انجام برسد. برخی از مکان ها مانند سوله انباری، نیازی به دتکتور حرارتی ندارند. لذا با دتکتور گازی، دودی یا شعله ای، میتوان ایمنی مکان را به دست آورد. اما برخی از مکان های حساس که دارای ارزش بسیار زیادی هستند و حفظ امنیت جانی و مالی این مکان برای افراد، اهمیت زیادی دارد، نیاز دارند تا سیستم جامعی از اعلام حریق را با انواع دتکتورهای گیرنده داشته باشند. در این صورت سرعت تشخیص حریق افزایش پیدا میکند و آسیب های جانی و مالی کمتری صورت میگیرد.
نتیجه گیری
در پاسخ به سوال مهم “دتکتور چیست؟” بهتر است کاربرد اصلی این محصول مورد بیان قرار بگیرد. دتکتورها با داشتن سنسورهای گیرنده، موارد موثر در آتش سوزی محیط را تشخیص میدهند و به سرعت به کنترل پنل سیستم اعلام حریق اعلام میکند تا اقدامات لازم برای اطفاء حریق انجام بگیرد. با توجه به مهم بودن کارکرد این محصول در سیستم های اعلام حریق، مدل های متنوعی از این محصول با کارکرد گوناگون ارائه شده اند که توانسته است به کارکرد دقیق این سیستم کمک نماید. لذا متقاضیان با توجه به کاربری محیطی که اقدام به نصب سیستم اعلام حریق کرده اند، میتوانند دتکتورهای مناسب و کاربردی را انتخاب نمایند و در محیط داخلی مورد نصب قرار دهند.