Skip to main content

آشنایی کامل با ضوابط پارکینگ در سال 1402

|

قوانین پارکینگ

یکی از قسمت های جدایی ناپذیر هر سازه مسکونی پارکینگ می‌باشد، در واقع پارکینگ یک محل ایمن و بدون خطر جهت پارک کردن خودروهای مختلف شخصی در داخل سازه است، پارکینگ های امروزی بر اساس قوانین خاصی باید طراحی شوند و قواعد و قوانین حاکم در هر پارکینگی متفاوتی می‌باشد.

این توقفگاه مختص خودروهای شخصی است و برای سایر استفاده های دیگر مناسب نمی‌باشد، پارکینگ در هر سازه مسکونی حرف اول را می‌زند و حتی یکی از نکات مهم در ساخت سازه هایی با جنبه مسکونی و تجاری به شمار می‌آید، در طرح های جدید در نظر گرفته شده از سوی شهرداری قواعد و ضوابط خاصی برای پارکینگ در نظر گرفته شده است، که باید حتما رعایت شود، تحت چنین شرایطی قوانین پارکینگ اجرا خواهد شد و سازنده با مشکلات مختلفی در آینده دست و پنجه نرم نخواهد کرد.

ضوابط مربوط به پارکینگ مسکونی به مراتب متفاوت تر می‌باشد و سازنده هر واحد مسکونی باید به این نکات مهم توجه کافی داشته باشد، تا در آینده درگیر مشکلات گوناگون نشود.

 

بررسی کلی الزامات و ضوابط پارکینگ

در واقع پارکینگ یک توقفگاه ایمن در داخل سازه های مسکونی به شمار می‌آید، که معمولا در بخش های مختلف سازه های ساختمانی احداث می‌شود. اما مهم ترین نکته در خصوص قوانین مربوط به پارکینگ رعایت الزامات و ضوابط مربوط می‌باشد، در غیر این صورت خصوصا در سازه های آپارتمانی معمولا مشکلات مختلفی به وجود می‌آید، رعایت این قوانین به نوعی یک الزام شناخته می‌شود و تحت هر شرایطی اجرای این ضوابط باید در اولویت اول سازنده قرار داشته باشد، ضوابط پارکینگ توسط مراجع ذی صلاح در نظر گرفته می‌شوند و هر یک از سازندگان مسئولیت اجرای آن را بر عهده دارند، در خصوص ضوابط و قوانین حاکم در پارکینگ تنها نکته مهمی که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می‌باشد، نوع پارکینگ بر اساس طراحی ساختمان می‌باشد.

در واقع بر اساس نوع پارکینگ قوانین مربوط در نظر گرفته می‌شود. نوع پارکینگ در تعیین قوانین حاکم حرف اول را می‌زند. اما به طور کلی قوانین پارکینگ بیشتر در خصوص طراحی و ساخت آن مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد، از ضوابط اجرایی در پارکینگ ساختمان های مسکونی رعایت فاصله های طولی و عرضی می‌باشد، در واقع برای هر واحد مسکونی اندازه استاندارد و معینی در نظر گرفته می‌شود، معمولا این اندازه بر اساس پارامترهای جهانی تعیین می‌شود. قوانین پارکینگ بیشتر در سازه های آپارتمانی مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد، چون در سازه های ویلایی تجمع افراد وجود نداشته و فرد به تنهایی مالک پارکینگ شخصی خود می‌باشد.

از دیگر ضوابط پارکینگ رعایت ارتفاع می‌باشد، تا خودرو به راحتی بتواند ورود و خروج داشته باشد، مالک یا سازنده واحدهای مسکونی باید درب پارکینگ را به شیوه ای اصولی و استاندارد طراحی کند، تا ورود و خروج خودروها به پارکینگ با سهولت بیشتری انجام شود، بر اساس آخرین تغییرات اعمال شده در این قوانین عرض درب پارکینگ حداقل باید 3 متر و 10 سانتی متر باشد و ارتفاع و طول درب بر اساس پارامترهای شاخص تعیین می‌شود.

 
حتما بخوانید: معایب گچ پلیمری
 

قوانین پارکینگ ها برای انواع پارکینگ

با یک بررسی کلی به راحتی متوجه این نکته می‌شود، که پارکینگ های مسکونی انواع مختلفی دارند و بر همین اساس قوانین مربوط تعیین می‌شود. اگر قوانین مربوط به پارکینگ به درستی اجرا نشوند، در واقع پارکینگ طراحی شده کارایی لازم را نخواهد داشت و عملا کاربرد خود را از دست خواهد داد، ضوابط پارکینگ بر اساس نوع آن باید به درستی اجرا شوند، تا هیچ گونه مشکلی خاصی به وجود نیاید، ضوابط طراحی پارکینگ بر اساس شالوده های مهندسی و معماری نوین در نظر گرفته می‌شود، تا بیشترین میزان از کارایی را برای افراد تحت هر شرایطی داشته باشد، قوانین پارکینگ ها برای انواع پارکینگ شامل موارد زیر هستند:

 

قوانین پارکینگ آپارتمان

یکی از مکان هایی که پارکینگ آن همیشه دارای رفت و آمد بیشتری می‌باشد، پارکینگ آپارتمان می‌باشد، بر اساس قوانین مربوط قرار دادن هرگونه وسیله شخصی و اضافی در پارکینگ ممنوع می‌باشد و شما فقط می‌توانید برای پارک خودرو خود از این مکان استفاده کنید. اگر فضای پارکینگ به گونه ای است، که هر دو طرف را دیوار پوشش می‌دهد، عرض حداقل 5 متر باید لحاظ شود. اگر طراحی کلی پارکینگ به گونه ای است، که یک طرف دیوار است و طرف دیگر ستون این مقدار به 4.75 متر کاهش پیدا می‌کند.

طبق قوانین جدید ساخت و ساز، تعبیه پارکینگ برای هر واحد از ساختمان اجباری است، همانند استفاده از پوشش های ضد حریق که جزء قوانین شده‌اند.

  ضوابط پارکینگ مسکونی

میزان ارتفاع مجاز در پارکینگ های آپارتمانی 2 متر و 20 سانتی متر می‌باشد و همچنین این ارتفاع در پارکینگ های خصوصی به 2 متر و 10 سانتی متر کاهش پیدا می‌کند.

 

پارکینگ سوئیچی خودرو

این نوع از پارکینگ ها در سال های آخر بیشتر از هر زمانی به اوج محبوبیت خود رسیده اند و همچنین در این نوع از پارکینگ در یک محل می‌توان دو خودرو را پشت سرم هم نگه داشت، معمولا در اصطلاح عامیانه به چنین موقعیتی پارکینگ مزاحم گفته می‌شود. پارکینگ سوئیچی در منازل شخصی و سازه های آپارتمانی می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد. طول و دهانه پارکینگ سوئیچی حتما باید مشابه با درب آن باشد، در غیر این صورت عبور و مرور به راحتی صورت نخواهد گرفت. در این نوع از پارکینگ بر اساس تعداد خودروهایی که پشت سرهم قرار می‌گیرند، فضای مشخصی در نظر گرفته می‌شود.

ارتفاع در این پارکینگ نیز معمولا بین 2 متر و 10 سانتی متر تا 2 متر و 20 سانتی متر می‌باشد.

 

ضوابط طراحی پارکینگ

در طراحی پارکینگ باید ضوابط مربوط همیشه رعایت شده و این ضوابط بر اساس نوع پارکینگ تعیین می‌شود، امروزه حتی پارکینگ هر سازه ساختمانی ملقب به قلب آن می‌باشد، از اصلی ترین ضوابط مهم در خصوص طراحی پارکینگ می‌توان به طراحی قسمت آسانسور و راه پله ها اشاره کرد، اگر پارکینگ به صورت زیرزمینی می‌باشد، باید آسانسور و راه پله در مکان بی مانعی قرار بگیرند، تا فضای خالی بیشتری جهت پارک خودروها وجود داشته باشد‌. نکته مهم بعدی در خصوص طراحی پارکینگ رعایت فاصله بین ستون ها می‌باشد، از فضای کاربردی بین ستون ها باید بیشترین میزان از استفاده را داشت.

رمپ باید به صورت عمودی در قسمت ورودی پارکینگ قرار بگیرد، تا ورود و خروج راحت تر انجام می‌شود، همچنین درب پارکینگ باید طول، عرض و استاندارد و متناسبی داشته باشد، ورودی رمپ معمولا به صورت کم عرض طراحی می‌شود، تا شیب بیشتری داشته باشد. به ازای هر دو خودرویی که در یک پارکینگ مسکونی در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند، باید فاصله نیم متری لحاظ شود، طراحی کلی پارکینگ بر اساس نوع آن باید بر اساس قوانین اجرایی صورت بگیرد، تا مشکلی در عبور و مرور ساکنین به وجود نیاید. همچنین در طراحی اکثر پارکینگ ها از اسپرینکلر نیز استفاده می‌شود، جهت کسب اطلاع از اینکه سیستم اسپرینکلر چیست و چه کاربردی دارد، مقاله دیگر ما را بخوانید.

مسیر آزادی که برای خروج خودرو از پارکینگ در نظر گرفته می‌شود، باید حداقل سه متر عرض داشته باشد، تحت چنین شرایط راحتی بیشتر ساکنین تضمین شده خواهد بود، ضوابط طراحی پارکینگ در مکان هایی با متراژ کوچک تر محدودتر می‌باشد.

اگر پارکینگی که قصد دارید طراحی کنید در محلی مرطوب قرار دارد، ممکن است به خرید رنگ عایق رطوبتی نیاز داشته باشید، در این صورت می‌توانید با شماره 02147631000 تماس بگیرید و با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

     
حتما بخوانید: بتن خود ترمیم شونده
 

گروه بندی پارکینگ های سازه های مسکونی

  ضوابط پارکینگ مسکونی  

پارکینگ های سازه مسکونی بر اساس متراژی که دارند، به دسته بندی مختلفی تقسیم شده و همچنین قوانین و قواعد حاکم نیز بر همین اساس تعیین می‌شوند. پارکینگ ها به سه دسته کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم شده، که هر یک از طول، عرض و ارتفاع متفاوتی برخوردار می‌باشند، تعداد ماشینی که در پارکینگ های کوچک قرار می‌گیرند، معمولا 1 الی 3 عدد می‌باشد و ارتفاع این پارکینگ 2 متر و 20 سانتی متر می‌باشد.

همچنین حداقل پهنای معبر پارکینگ معمولا 3 متر در نظر گرفته می‌شود. پارکینگ های متوسط به واسطه متراژ بیشتری که دارند، معمولا 4 تا 25 ماشین را در داخل خود جای می‌دهند و ارتفاع مجاز در چنین پارکینگ هایی معمولا 2 متر و 40 سانتی متر می‌باشد و حداقل پهنای معبر باید 3 متر و 50 سانتی باشد، در غیر این صورت عبور و مرور با اختلال مواجه می‌شود.

پارکینگ های بزرگ در مجمتع های مسکونی بیشتر استفاده شده و بیش از 25 ماشین را در داخل خود می‌توانند جای دهند، ارتفاع این پارکینگ ها 2 و 40 سانتی متر می‌باشد، همچنین پهنای در نظر گرفته شده پارکینگ باید 5 متر حتما بوده، این پارکینگ ها دارای درب هایی با طول بیش از 5 متر نیز می‌باشند. تمامی پارکینگ های ذکر شده بر اساس نیاز کاربران به دسته بندی مختلفی تقسیم می‌شوند و همچنین در این پارکینگ ها طراحی با نهایت دقت صورت می‌گیرد، که کاربرد بیشتری را به خود اختصاص دهد، ضوابط طراحی پارکینگ بر اساس نوع آن تعیین می‌شود.

در فرآیند طراحی به صورت اصولی، از وادار یا وال پست ها استفاده می‌شود، جهت کسب اطلاع از اینکه وال پست چیست مقاله دیگر ما را بخوانید.

 

تعداد پارکینگ بر اساس متراژ

همانطور که اطلاع دارید تعداد پارکینگ های لازم در واحدهای مسکونی بر اساس متراژ ساختمان و تعداد واحدها تعیین می‌شود. برای واحدهای مسکونی با متراژ کمتر از 150 متر، یک پارکینگ و برای واحدهای مسکونی با متراژ بین 150 تا 200 متر، یک و نیم پارکینگ و برای متراژهای بیش از 200 متر، دو پارکینگ نیاز است. در صورتی که تعداد واحدهای یک ساختمان فرد باشد، یک واحد از پارکینگ ها کم می‌شود. همچنین، احداث پارکینگ برای هر واحد مسکونی الزامی نیست، اما به ازای دو واحد مسکونی، یک پارکینگ نیاز است که به حداقل 16 متر مربع باید برسد. در مجتمع های آپارتمانی تا 4 واحد مسکونی، به ازای هر دو واحد، یک پارکینگ باید احداث شود. در ساختمان های با 4 واحد یا کمتر، می‌توان از مقررات بند 2 ضوابط عمومی استفاده کرد و حداقل 32 متر پارکینگ لازم است. در ساختمان‌های دارای بیش از چهار واحد مسکونی، تا چهار واحد آن به ازای هر واحد، 50 مترمربع پارکینگ و به ازای هر واحد اضافی یک پارکینگ لازم است.

 
حتما بخوانید: hse چیست
 

نتیجه گیری

امروزه طراحی پارکینگ در سازه های مسکونی به گونه ای صورت می‌گیرد، که کارایی لازم را برای ساکنین داشته باشد، در غیر این صورت پارکینگ مسکونی از قواعد حاکم پیروی نخواهد کرد و همچنین مشکلات مختلفی در آینده به وجود می‌آید. قوانین موجود در پارکینگ های مسکونی بر اساس نوع آن متفاوت می‌باشد و در حال حاضر رعایت این قوانین به یک قانون کلی و الزام آور تبدیل شده است، که تمامی سازندگان باید توجه کافی به این نکته داشته باشند، در غیر این صورت عملا پارکینگ طراحی شده غیر استاندارد تلقی می‌شود و باعث بروز مشکلات مختلفی خواهد شد، ضوابط پارکینگ مسکونی باید همیشه اولویت اول هر سازنده ای باشد، ضوابط پارکینگ مسکونی شامل قوانین مختلفی می‌شود.



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *