Skip to main content

گودبرداری چیست؟ | مراحل + اصول گودبرداری

|

گودبرداری چیست

از سری پرسش هایی که در ذهن افراد فعال در حوزه ساخت و ساز ایجاد می‌شود، گودبرداری چیست؟ می‌باشد، یکی از مهم ترین مراحل مربوط به ساخت هر سازه ساختمانی در موقعیت های مکانی گوناگون آماده سازی بستر زمین جهت اجرای فونداسیون می‌باشد، شما به کمک گودبرداری به شیوه ای اصولی و مهندسی شده می‌توانید باعث ایجاد یک گودی در ابعاد مشخص در سطح زمین شوید. اصول گودبرداری به گونه ای است، که خاک و سنگ به صورت مرحله ای از محل برداشته می‌شود و این فرایند تا زمانی ادامه پیدا می‌کند، که سطح قابل توجهی از زمین گودبرداری شود، در گودبرداری برای جلوگیری از بروز هرگونه مشکل و حادثه ای تمامی اصول مربوط با دقت باید رعایت شوند، در غیر این صورت گودبرداری قطعا اصولی نخواهد بود و مشکلات متعددی در زمین های مجاور نیز به وجود می‌آید، مراحل گودبرداری همگی باید یکی پس از دیگری طی شوند، در غیر این صورت گودبرداری اصولی نخواهد بود.

 

گودبرداری چیست؟

برای پاسخ به سوال گود برداری چیست؟ می‌توان این گونه عنوان کرد، که در واقع گودبرداری یک شیوه کاملا اصولی و حرفه ای برای ساخت سازه های گوناگون به شمار می‌آید، در گودبرداری باید تمامی مراحل به دقت و با تمامی جزئیات اجرا شوند، در غیر این صورت گودبرداری انجام شده ایمن نخواهد بود و احتمال آسیب دیدگی پی ساختمان های مجاور افزایش پیدا می‌کند، برای شروع ساخت هر سازه ای ابتدا باید گودبرداری انجام شود. به زبان ساده گودبرداری ترکیبی از مراحل مختلف جهت خاکبرداری از محیط به جهت ایجاد یک گودال منظم و در ابعاد مشخص می‌باشد، که در طی این مراحل در نهایت فرآیند به صورت کامل انجام می‌شود، در تمامی مراحل گودبرداری از تکنسین های حرفه ای و تخصصی کمک گرفته می‌شود، چنین افرادی به اصول گودبرداری حاکم هستند و به بهترین شکل ممکن گودبرداری انجام می‌دهند.

گودبرداری به منظور اجرای فونداسیون در سازه ساختمانی معمولا ایجاد می‌شود و همچنین پس از انجام گودبرداری مراحل بعدی ساخت سازه یکی پس از دیگری اجرا می‌شوند، این فرآیند بر اساس شرایط سازه ای که باید ساخته شود، باید در ارتفاع های گوناگون انجام شده و در غیر این صورت گودبرداری قطعا اصولی نخواهد بود‌.

 

مراحل گودبرداری چگونه است؟

  مراحل گودبرداری  

برخلاف تمامی باورهای اشتباه گودبرداری در مراحل گوناگونی انجام می‌شود و تمامی این مراحل باید یکی پس دیگری اجرا شوند، در غیر این صورت قطعا گودبرداری انجام شده به لحاظ مهندسی استاندارد و صحیح نخواهد بود، مراحل یک گودبرداری اصولی و استاندارد شامل موارد زیر هستند:

  • در اولین مرحله از گودبرداری بیل مکانیکی در محل ساخت سازه قرار می‌گیرد، این مرحله از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می‌باشد، سپس بیل مکانیکی اقدام به خاکبرداری می‌کند، در مرحله خاکبرداری باید از تمامی قسمت ها به طور یکسان خاکبرداری شود، تا مشکل خاصی به وجود نیاید.
  • در مرحله بعد شما باید خاک و نخاله هایی را که از زمین خارج شده اند، را جمع آوری کنید، که برای انجام مراحل بعدی خاکبرداری با مشکل خاصی مواجه نشوید.
  • به همین منوال خاکبرداری تا جایی ادامه پیدا می‌کند که به عمق مناسب بتوان دسترسی پیدا کرد، در نهایت پس از دسترسی به عمق مناسب، سطح زمین جهت اجرای فونداسیون سازه ساختمانی بر اساس نوع گودبرداری آماده می‌شود.
  • پس از هموارسازی به شیوه ای اصولی مهندسین ناظر نظریه نهایی خود را در خصوص گودبرداری انجام شده صادر می‌کنند و در نهایت مجوز ساخت سازه در محل داده می‌شود. در تمامی مراحل باید به صورت حرفه ای عمل شود، در غیر این صورت احتمال بروز هرگونه آسیبی به سازه های مجاور افزایش پیدا می‌کند.
   

اصول گودبرداری

در خصوص اجرای مراحل گودبرداری یکی پس از دیگری نکته مهم دیگری نیز وجود دارد، که همیشه شما باید به آن توجه کافی داشته باشید، اصول گودبرداری در هر سازه ساختمانی بر اساس موقعیت و متراژ آن متفاوت می‌باشد، اولین اصل در گودبرداری بررسی موقعیت سازه است، در گودبرداری علاوه بر اجرای دقیق و اصولی تمامی مراحل باید توجه کافی به سایر نکات دیگر نیز داشته باشید، در صورتی که گودبرداری با عمق بیشتری صورت بگیرید، پی سازه های ساختمانی مجاور به خطر می‌افتد و حتی با مشکل ریزش مواجه خواهند شد، به همین علت حتما گودبرداری باید در ارتفاع استاندارد صورت بگیرد، در غیر این صورت احتمال بروز هرگونه مشکلی افزایش پیدا می‌کند.

دومین اصل مهم در گودبرداری یکسان بودن ارتفاع گودال در تمامی بخش های مختلف می‌باشد، اگر قسمتی ارتفاع بیشتری داشته باشد، قطعا در ساخت سازه ساختمانی با مشکل مواجه خواهید شد. از دیگر نکات مهم که همیشه در گودبرداری باید رعایت شود، شناسایی موقعیت مکانی چاه ها و لوله های فاضلاب همسایه های مجاور است، که هنگام گودبرداری مشکلی ایجاد نشود.

 

منظور از گودبرداری غیر اصولی چیست؟

حال که با مفهوم گودبرداری اصولی آشنا شدیم، زمان آن رسیده که با گود برداری غیر اصولی نیز آشنا شویم؛ گودبرداری غیر اصولی به معنای حفر کردن زمین بدون رعایت اصول و مقررات به منظور کسب سود بیشتر است که باعث تخریب زیست محیطی، خطراتی برای سلامتی افراد و همچنین ریزش ساختمان‌ها می‌شود. در این نوع گودبرداری، عمق حفره بیشتر از حد مجاز است و باعث ضعف سازه‌های ساختمانی می‌شود که در نتیجه باعث ریزش سالانه ساختمان‌هایی که غیر اصولی گودبرداری شده‌اند، می‌شود. گود برداری غیر اصولی بدون توجه به جوانب کار، چک لیست ها، عدم انجام درست و وظایف و… صورت می‌گیرد.

بسیاری از اخبار درباره ریزش سالانه ساختمان‌ها در کشورمان به دلیل گودبرداری های غیر اصولی است. در بسیاری از شهرهای کشور، مواردی از این نوع گودبرداری رخ داده است که باعث تخریب زمین و خطرات جانی برای افراد شده است. برای جلوگیری از این مشکلات، باید از گودبرداری به روش غیر اصولی خودداری کرده و همچنین مقررات و اصول را در این زمینه رعایت کرد.

 
حتما بخوانید: انواع سقف وافل
 

انواع روش های گودبرداری

  انواع روش های گودبرداری  

گودبرداری بر اساس شیوه های مختلفی انجام می‌شود و پارامترهای مختلفی به صورت مستقیم و غیر مستقیم در تعیین روش گودبرداری دخیل هستند، در هر یک از روش های گوناگون گودبرداری امنیت کامل برقرار است و همچنین بافت ساختمان های مجاور در نظر گرفته می‌شود، که مشکل خاصی به وجود نیاید، برخی از روش های گودبرداری استاندارد که مورد تایید جامعه مهندسی می‌باشد، شامل موارد زیر هستند:

  • گودبرداری به روش نیلینگ: این روش در اغلب سازه های ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد و همچنین این شیوه با میزان هزینه کمتری قابل اجرا می‌باشد، همچنین ایمنی لازم را نیز در سازه تامین می‌کند.
  • گودبرداری به روش مهار متقابل: در این روش جداره هایی که ناشی از گودبرداری هستند، به بهترین شکل ممکن نگهداری می‌شوند و در موقعیت هایی با عرض کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • گودبرداری به روش سپرکوبی: این روش برای مکان هایی که خاک و پی سستی دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرد، همچنین محل خاکبرداری شده قبل از شروع هرگونه فعالیتی توسط سپرهای فلزی، مقاوم سازی می‌شود.
  • گودبرداری به روش شمع درجا: این روش از گودبرداری فشار ناشی از ساختمان به پی زمین را کاهش می‌دهد، در اطراف این محل در فواصل معین معمولا شمع هایی جهت کاهش فشار قرار داده می‌شود.
  • گودبرداری توسط دیوارهای دیافراگمی: این روش برای مکان هایی که پی بیش از حد سستی دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرد، به کمک این روش می‌توانید میزان سستی پی را تا سر حد قابل توجهی کاهش دهید.
  • گودبرداری جداره های مهاربندی شده توسط خرپا: این روش به راحتی قابل اجرا می‌باشد و در محیط های شهری ترجیح اغلب سازندگان این روش از گودبرداری می‌باشد، این گودبرداری با عمق کمتر انجام می‌شود.
  • گودبرداری به روش انکراژ: این روش شباهت بسیار زیادی به گودبرداری به روش نیلینگ دارد، در حالی که به روش ساده تری قابل اجرا می‌باشد و نیازمند نیروی حرفه ای و تخصصی نیست.
  • گودبرداری به روش مهاربندی توسط المان های کششی: در این روش قبل از اقدام به گودبرداری شمع ها یا پروفیل های خاصی در محل نصب می‌شوند، که ستون ها را به قابلیت خود ایستایی می‌رسانند.
 
حتما بخوانید: بتن خود ترمیم شونده
 

نتیجه گیری

بهره گیری از گودبرداری قبل از انجام هرگونه عملیات ساختمانی در جهت اصلاح پی ساختمان یک امر ضروری به شمار می‌آید و شما باید به این نکته توجه کنید، مهندسین حرفه ای با بررسی موقعیت سازه بهترین روش از گودبرداری را جهت اجرا انتخاب می‌کنند، که با هزینه های کمتر قابلیت اجرا داشته و کاملا مطابق با شرایط محیطی سازه باشد.



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *